welcome

Casa Italia to włoska restauracja w samym sercu Warszawy. Właściciel, który w restauracji dogląda każdego szczegółu zaprasza do spróbowania specjałów włoskiej kuchni. Do wspaniałych dań oferujemy wyborne wina sprowadzane przez nas z Włoch. W naszej restauracji zorganizujemy dla Państwa przyjęcie okolicznościowe oraz zapewnimy catering na telenie Warszawy i okolic.

Makaron Miez Paccheri Rigati z owocami morza

 

100g makaronu (e Miez Paccheri Rigati a Gragnano 14 minuti)
2 łyżka oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku,
1 mała czerwona cebula,
2 pomidory malinowe pokrojone w kostkę bez skóry
3 dymki,
1 gałązka świeżego oregano
1 gałązka świeżego tymianku
45g małże, oczyszczone
60 g średnie krewetki, obrane 16/20 / 2 szt
30 g mięsa z małży przegrzebek
20 g ośmiorniczek baby
20 g vongole białe w muszli
30 g kalmarów tuba pokrojonych w kostkę i naciętych w ( tarkę)
1 szklanka białego wytrawnego wina
2 łyżeczki soku z cytryny
1 cytryna - pokroić w kliny, do dekoracji

 

Wykonanie

 Wypełnij garnek lekko osoloną wody i doprowadzić do wrzenia . Po zagotowaniu wody . ugotuj makaron bez przykrycia na półtwardo, mieszając od czasu do czasu , około 14 minut. Gotowy makaron przecedź w durszlak w zlewie .

Rozgrzej1 łyżke oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu . Dodaj posiekany czosnek i cebulę , obsmaż , aż cebula zmięknie i stanie się szklista , około 1 minut .

Dodaj wszystkie owoce morza, podsmaż przez 5 minut aż małże się otworzą (odrzucić te które się nie otworzą) i krewetki zrobią się różowe , dodaj pomidory pokrojone w kostkę podduś 4 minuty, a następnie wlać wino i sok z cytryny, dodać 60g masła

Dorzuć odcedzony makaron , wymieszaj , wyłóż na głęboki talerz do makaronów i udekorować kawałkami cytryny .

Wersja lekka zamiast makaronu całość owoców morza można wyłożyć na mieszance sałat z pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem zielonym, kaparkami,

Smacznego.

Grzegorz. J.

DOBÓR WINA

 Najlepszym winem do tego dania, będzie białe wytrawne o delikatnym zapachu, świeże, owocowe z kwiatowymi z nutami, takich jak "Falanghina Beneventano", które dobrze pasuje do makaronu na bazie ryb.

events